reuma symptomen

Reuma symptomen

Reuma Symptomen

Als klachten van spieren of gewrichten langer dan een paar weken bestaan en niet ontstaan zijn door letsel of verwonding, dan zou dat kunnen passen bij een vorm van reuma. Er bestaan vele vormen van reuma. Wij maken onderscheid tussen ontstekingsreuma en gewrichtsklachten die niet door ontsteking veroorzaakt worden. Voorbeelden van ontstekingsreuma zijn: reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondylartritis, jicht en polymyalgia reumatica. Voorbeelden van gewrichtsklachten die niet door ontstekingsreuma of een ontstekingsziekte worden veroorzaakt zijn: artrose, pees- en slijmbeursontsteking door overbelasting en fibromyalgie.

 

Veel voorkomende klachten bij reumatische aandoeningen zijn:

  • Pijn aan een gewricht
  • Stijfheid
  • Krakend /knarsend geluid
  • Vermindering van beweeglijkheid
  • Spierpijnen
  • Rugklachten

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer u langer dan vier weken klachten aan uw spieren of gewrichten heeft, is het van belang een afspraak met uw huisarts te maken. Ga in ieder geval naar de dokter als u langer dan vier weken last heeft van een van de volgende verschijnselen:

  • Één of meer pijnlijke en/of gezwollen gewrichten. Dat kan gepaard gaan met roodheid of warmte, maar dat hoeft niet.
  • Pijn in uw spieren of gewrichten.
  • Stijfheid in uw spieren of gewrichten in de ochtend die minimaal een uur aanhoudt.

Hoe wordt reuma vastgesteld?

Uw huisarts vraagt naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Als de huisarts denkt dat u een vorm van reuma kan hebben, verwijst de huisarts u door naar de reumatoloog voor verdere diagnostiek en behandeling.

Symptomen

Rugklachten

Rugklachten zijn vaak onschuldig. Bij sommige reumatische aandoeningen kunnen rugklachten voorkomen. In dat geval begint de rugpijn vaak in de nacht of vroege ochtend. Hierbij is er sprake van stijfheid in de ochtend die na beweging afneemt.

Meer lezen

Spierpijnen

Spierpijn komt vaak voor. Meestal is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld na intensief sporten, lichamelijk zwaar werk of bij griep. De spierpijn gaat meestal binnen een paar weken over. Mensen met fibromyalgie ervaren ook spierpijn. De pijn gaat alleen niet over. Meestal is de pijn uitgebreider dan alleen spierpijn en is er…

Meer lezen

Krakend / knarsend geluid

Een krakend of knarsend geluid kan voorkomen in alle gewrichten. Meestal is dit onschuldig en komt dit voor bij gezonde gewrichten, net als bij het ‘knakken’ van gewrichten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn. Soms kan kraken wijzen op artrose. Artrose in de handen, knieën (gonartrose) en heupen (coxartrose) zijn veel voorkomende…

Meer lezen

Pijn aan een gewricht

Als uw gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als uw gewrichten duidelijk dik zijn, en de pijn optreedt in rust die wat beter gaat na bewegen, passen uw klachten meer bij gewrichtsontsteking (artritis).

Meer lezen

Stijfheid

Wanneer u een tijdje heeft gezeten of gelegen, kan er stijfheid zijn in uw spieren of gewrichten. Bij artrose duurt de stijfheid kort, bij ontstekingsreuma vaak erg lang, een uur bijvoorbeeld.

Meer lezen

Vermindering van beweeglijkheid

U heeft steeds meer moeite om soepel te bewegen. Verandering van vorm: reuma – met name artrose – kan verdikkingen in uw botten veroorzaken. Hierdoor verandert het bot van vorm.

Meer lezen
Terug naar boven