Spierpijnen

Spierpijn komt vaak voor. Meestal is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld na intensief sporten, lichamelijk zwaar werk of bij griep. De spierpijn gaat meestal binnen een paar weken over. Mensen met fibromyalgie ervaren ook spierpijn. De pijn gaat alleen niet over. Meestal is de pijn uitgebreider dan alleen spierpijn en is er ook sprake van algemene lichaamspijn, pijn bij aanraken en kan er ook sprake zijn van buikpijn of hoofdpijn. Vermoeidheid komt hierbij ook vaak voor. Pijn bij fibromyalgie wordt niet veroorzaakt door ontsteking. Fibromyalgie is een vervelende, maar onschuldige aandoening. Er is geen risico op beschadiging van de gewrichten.

Bij mensen ouder dan 50 jaar kan forse spierpijn met aanhoudende stijfheid, met name in de ochtend en na rust, wijzen op polymyalgia reumatica. De pijn zit vooral rond de schouders, bovenarmen, bekken en bovenbenen. Het heffen van de armen en het opstaan uit een stoel gaat hierdoor moeilijk.

De Reumachecker

Met het beantwoorden van 6 vragen krijgt u inzicht of uw klachten mogelijk verband houden met een reumatische aandoening. Deze reumachecker is geen vervanging van een diagnose van een arts. De uitkomst van de test is slechts een indicatie. Bespreek uw klachten altijd met uw (huis)arts. Hij of zij kan u eventueel doorverwijzen.

Heeft u gewrichtsklachten die langer bestaan dan 6 weken?

Heeft u één of meerdere dikke of gezwollen gewrichten?

Heeft u één of meerdere warme gewrichten?

Heeft u spierpijn in de schouders en/of bovenarmen en het bekken en/of bovenbenen en gaat dat gepaard met stijfheid?

Heeft u in de ochtend last van stijfheid die langer dan 30 minuten duurt?

Gaan uw gewrichts- of spierklachten gepaard met periodes met een gevoel van ziek zijn?

Vorige
Volgende
Start test opnieuw
Vraag 1/6
Terug naar boven